Afsluiting Viltseizoen

Gepubliceerd op 14 oktober 2019 om 10:54

Wat ging het snel!
Het viltseizoen is alweer voorbij, met de regenachtige workshop afgelopen zaterdag nog vers in het geheugen, waar dappere deelnemers 6 vachten viltten, loopt het seizoen nu ten einde....


Ik kijk terug op een prachtige zomer, met een heleboel workshops en wolwerk. 
Deze zomer besefte ik me eens te meer, hoe gelukkig ik me mag prijzen met dit fijne werk, de elementen, het water, de zon, de inspirerende mensen. Wow. 

Mooi was dit jaar voor het eerst de samenwerking met Lianne, de herdersvrouw, samen in de schaapskooi. Leuk om te zien hoe de mensen zich mengden, en we samen een mooie dag konden beleven. 


Dit jaar heb ik voor het eerst ook zélf schapen leren scheren, met de hand. 
Een grote knipschaar en wat technieken verder, lukte dit heel aardig. Ik vond het heel fijn om deze techniek te leren, en weer een stapje dichterbij de schapen te zijn. 
Ook ontdekte ik dat ik het graag klein houdt, de schapen echt een zo Zen mogelijke ervaring wil geven. 

Het blijft toch een beetje een ongewenste handeling voor het schaap, zo dicht bij een 'roofdier' en dan ontkoppeld worden van je motor aka pootjes. 

Het scheerfeest was ook weer een succes, meer dan 400 schapen werden op deze dag geschoren, en door de sterke wind werd het hele feest eromheen afgeblazen, ik vond dat heel fijn om eerlijk te zijn, zo kwam er meer rust voor de schapen. 

 

Ik mocht ook bij de scheerdersmaaltijd zijn, een eenvoudige maaltijd in de schaapskooi met alle scheerders, herders en hoogwaardigheidsbekleders ;)  Het was leuk om een keer mee te maken. 

 

Dit seizoen heb ik gekeken welke samenstelling van groepjes het beste bevalt. Waar ik vorig jaar begon met groepjes van 2 of 3 mensen, heb ik nu vaker 4 tot 6 mensen gehad. Dat beviel eigenlijk beter, omdat de interactie tussen mensen diverser is, men elkaar beter kan helpen en we met elkaar zo hele mooie vachten hebben kunnen maken. 

Volgend jaar zal ik ook mijn groepjes openstellen voor 6 personen. 
Een aandachtspuntje voor mijzelf is om de lunch uit te gaan besteden, of aan iemand anders over te laten zodat ik me nog meer kan concentreren op het vilten. 

Met de herdersvrouw hadden we groepen van 10 personen, maar dan zijn wij ook met z'n twee-en, maar dit is zeker een verschil met een kleiner groepje. Volgend jaar zal ik beide mogelijkheden aan blijven bieden. 

Op een van de zaterdagen had ik de mogelijkheid om bij vrienden in de Doesburger Eng de workshop op hun terrein aan te bieden. Fijn, want het regende die dag hard en we hadden beschikking over hun warme yurt. 
Het is mijn wens om vaker op verschillende kleine paradijsjes te gaan vilten. 

Een paar jaar geleden heb ik een film gezien over een Nieuw Zeelands koppel wat een manier van leven heeft waar ik me erg in herken. 

En de uitspraak die de man (Peter Karena) in de documentaire doet als men hem vraagt hoe hij rondkomt;

'What I do for a living? I live for a living. What I do for an income? Whatever I can without compromising my integrety'  en dat sluit 100% aan bij hoe ik erin sta. 

Ik hoop dit nog vele jaren te mogen doen, en steeds verder uit te breiden. Zodat straks álle wol weer in Nederland blijft en de waardering voor natuurproducten groeit en groeit. 

Graag leer ik nog meer over verschillende typen wol, de schapen zelf en de dynamiek in de groepjes die ik leidt. 

 

En als ik 50 ben? Dan wordt ik herderin ;) 

 

Dank voor allen die mee hebben gedaan met de workshops of een vacht hebben gekocht bij Hannahdingen/Jouw Unieke Viltvacht in 2019. 

Tot in April 2020! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.